Серпом по рейтингу

Майже дві сотні депутатів з “корупційним зашкварами” знову балотуються в Раду по мажоритарці

Сто вісімдесят чотири (184) чинних народних депутати із корупційними зашкварами знову хочуть обратися до Верховної Ради і балотуються на одномандатних виборчих округах.

Згідно даних ЦВК, всього на позачергових парламентських виборах балотується 307 чинних народних депутатів, 115 – за партійними списками та 192 – за одномандатними виборчими округами.

Проект “Серпом по рейтингу” зібрав на інтерактивній карті тільки тих кандидатів, які є депутатами, балотуються по мажоритарних округах у Верховну Раду 9 скликання і мають корупційні зашквари. Всього – 184 особи, оскільки не всім депутатам вдалося закшваритися за час роботи в Парламенті. 8 депутатів, що йдуть по мажоритарці, зашкварів не мають.

За допомогою карти їх можна перевірити на корупційні проступки і “покарати” — перерахувати гроші на поширення інформації про їхні депутатські “зашквари” під час роботи в парламенті 8 скликання серед виборців їхнього ж округу.

До таких “зашкварів” відносяться задокументовані вчинки депутатів: кнопкодавство, голосування за закони з корупційними ризиками, захист корумпованих чиновників, законодавчі атаки на прогресивні реформи тощо.

Наприклад, “зрізати рейтинг” можна всім мажоритарникам, які домоглися через Конституційний суд скасування статті Кримінального кодексу за незаконне збагачення, або тим, хто врятував від зняття депутатської недоторканності своїх колег чи брав на поруки одіозних чиновників, підозрюваних у корупційних злочинах.

Найбільш зашквареними серед мажоритарників, які беруть участь у дострокових виборах Ради і є чинними депутатами, виявилися не одіозні та медійно активні, а маловідомі та непублічні парламентарі: Андрій Гальченко, Костянтин Павлов, Євген Балицький, Василь Гуляєв, Артем Ільюк, Антон Кіссе, Олег Кулініч, Артур Мартовицький, Сергій Сажко, Геннадій Чекіта, Геннадій Бобов, Віктор Бондар тощо. Кожен із них має понад 10 зашкварів.

Зашкварені депутати балотуються майже по всій країні — у кожному ондомандатному окрузі обов’язково серед кандидатів є чинний народний обранець. Депутати із “зашкварами” йдуть в Раду і за партійними списками. Таких, за даними ЦВК, 115 кандидатів.

Найбільше зашкварених депутатів балотуються по округах Київщини, Дніпропетровщини, Харківщини, Одещини та Львівщини.

Майже кожен депутат чинного скликання Ради має більше одного корупційного зашквару, і більшість з цих депутатів знову намагаються потрапити до Парламенту по мажоритарці.

Проект “Серпом” точково показує у Facebook “зашквари” виборцям саме з тих округів, де здобули перемогу на минулих виборах зашкварені нардепи, які знову балотуються у тих же округах. За одну кампанію вдається охопити понад 60% аудиторії від офіційної кількості зареєстрованих виборців конкретного округу.

За рік існування проекту участь у покаранні “зашкварених” депутатів взяли понад 700 громадян, які пожертвували на кампанії про народних обранців майже 200 тисяч гривень. Це дало можливість показати “зашквари” депутатів майже 2 мільйонам виборців.

Усі звіти з охопленням та фінансовими результатами кампанії можна перевірити.