Серпом по рейтингу

Серпом по рейтингу мажоритарника – підсумки

Спецпроект “Серпом по рейтингу мажоритарників!” стартував 1 липня і тривав до 19 липня включно.

Для спецпроекту ми зібрали 34 корупційні зашквари народних депутатів 8 скликання, які балотувалися по одномандатних виборчих округах на позачергових парламентських виборах.

Для зручності пошуку зашкварених запустили мапу округів та оновили інтерфейс сайту.

За 20 днів спецпроект “Серпом по рейтингу мажоритарників!” зібрав 159 023 гривень пожертв від 336 українців на 141 кампанію про 114 зі 183 зашкварених народних обранця, які балотувалися по мажоритарці.

Кампанії охопили 3,6 мільйонів виборців по всій Україні. В тому числі завдяки 104 кампаніям проекту “Серпом по рейтингу” 143 зашкварених нардепи, які балотувалися по мажоритарці, вибори програли.

32 кампанії ми провели по 40 нардепах 8 скликання із корупційними зашкварами, які в результаті виграли вибори і знову опиняться в Раді 9 скликання. Чотири з них перемогли з геть незначним відривом – у декілька тисяч голосів.

ГРОШІ

Протягом проекту по мажоритарниках жертводавців здійснили 381 переказ на суму 159 023 гривень. Це означає, що 45 українців робили перекази не один раз, а декілька.

Найбільша пожертва за весь час проекту “Серпом по рейтингу!” склала 24 500 гривень. За спецпроект “Серпом по рейтингу мажоритарників!” найбільша пожертва склала 10 000 гривень. Жертводавці були переважно з України, але пожертви також надходили з Німеччини, Великобританії, Нідерландів та Австрії.

На половину мажоритарників вдалося зібрати пожертв на дві та більше кампаній.

Лідерами антипатій українців, які взяли участь у проекті “Серпом по рейтингу” стали депутати Андрієвський, Б.Дубневич та Розенблат. На кампанії про них пожертвували $300, $400 та $600 відповідно.

КАМПАНІЇ

Ми запустили 141 кампанію у Facebook по 114 мажоритарниках зі 183, які балотувалися, та охопили ними 3,6 млн виборців по всій країні. В середньому, одна кампанія по зашквареному мажоритарнику охопила 32 910 виборців, це 65% жінок і 35% чоловіків.

ЗРІЗАЛИ РЕЙТИНГ

За офіційними результатами голосування 143 зашкварених нардепи зі 183 тих, які балотувалися по мажоритарці, вибори програли. Отже, в тому числі завдяки спецпроекту 78% кандидатів-депутатів, що балотувалися і мали корупційні зашквари, не пройшли до нового скликання Верховної Ради.

Особливо ефективно кампанії “Серпом” спрацювали по зашкварених мажоритарниках, які програли або виграли з невеликим відривом.

8 депутатів із корупційними зашкварами, про які розповідав проект “Серпом”, програли і 7 – виграли – вибори на своїх округах з різницею до 3250 голосів. Зокрема, 4 депутати виграли у своїх конкурентів геть з невеликим відривом – трохи більше, ніж у 1000 голосів.

–  –  –  –  –  –

Повний звіт за підсумками кампаній доступний за посиланням: https://bit.ly/2YFn9y0

Звіт по кожному депутату – в його профілі у розділі “Уже покарали” – вивчайте, там дуже цікаво!

Дякуємо всім, з ким різали рейтинг разом!

*фото – www.pravda.com.ua